SURINAAMSE MIDDAG

13-10-2024
Nieuwe Veste Breda
Met:  Karin Amatmoekrim, Michelle Piergoelam, Roline Redmond,  Sebastian & Tyler Koudijzer, Lindsey Soetodrono

Programma: 14:30- 17:30


Deze middag komt mede tot stand door een bijdrage van Vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg). Het fonds kan mede dankzij inkomsten uit loterijen jaarlijks ruim 200 initiatieven steunen die, vanuit de lessen getrokken uit oorlog en conflict, bijdragen aan onze sterke democratische rechtsstaat en vreedzame samenleving. Verschillende generaties worden zo gestimuleerd zich hier actief voor in te zetten.
  • Karin Amatmoekrim(beeld: Ilja Keizer)
  • Sebastian (l) & Tyler Koudijzer
  • Roline Redmond (beeld: Chris van Hout)
  • Lindsey Soetodrono
  • Michelle Piergoelam

Foto Karin Amatmoekrim Ilja Keizer - Foto Roline Redmond: Chris van Hout

Deze speciale editie van Books on Tour met fotografen en schrijvers staat in het teken van Suriname. Presentator Diederik Samwel heeft een aantal jaren in Suriname gewoond en heeft verschillende boeken over Suriname geschreven.

In de aanloop naar de viering van 50 jaar onafhankelijkheid op 25 november 2025 gaan we in op de status van de democratie en de vrijheid van meningsuiting in de jonge republiek. Ook de bewogen geschiedenis van de jonge republiek, de complexe relatie met de voormalige kolonisator en de manier waarop het slavernijverleden nog altijd doorwerkt komen aan bod.

Kunnen Nederland en Suriname iets van elkaar leren? Realiseren we ons genoeg dat democratische waarden en rechten in een samenleving geen automatische verworvenheden zijn? En dat je die rechten en waarden ook (deels) kunt kwijtraken.

Diederik Samwel gaat in gesprek met de volgende gasten:

Karin Amatmoekrim
Karin Amatmoekrim is een Surinaams-Nederlandse schrijver van onder andere Het Gym. Vorig jaar verscheen van haar hand een biografie over Anil Ramdas. Dit is een bewerking van haar proefschrift. Momenteel is ze bezig met een boek over de geschiedenis van Suriname. Ze schrijft ook regelmatig korte verhalen en opiniestukken in De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad.

Roline Redmond
Schrijfster Roline Redmond was in Suriname op haar zestiende de winnaar van een essay over het belang van vrijheid. Zij deed in Nederland onderzoek naar de multiculturele samenleving, waaronder de positie van zwarte en migrantenvrouwen. Haar boek De Doorsons: op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied (2021) won de Brusseprijs van 2022. In september verschijnt De wasvrouw van de Drambrandersgracht, een boek met autobiografische verhalen.

Sebastian & Tyler Koudijzer
De broers Sebastian en Tyler Koudijzer brengen woord en fotografie samen. In 2023 reisden zij samen met hun grootouders naar Suriname om hun familieverhaal te onderzoeken. Samen gingen zijn zij de herinneringen achterna waarover hun grootouders jarenlang vertelden. Dit onderzoek leidde tot de expositie De gesuikerde onderneming, te zien bij BredaPhoto.

Michelle Piergoelam
De Rotterdamse fotograaf Michelle Piergoelam staat bekend om het creëren van visuele verhalen die culturele tradities, mythen en herinneringen met elkaar verweven. Met een focus op details en het gebruik van nachtelijke elementen prikkelt haar werk de verbeelding en houdt ze de verhalende cultuur in stand. Michelle’s project The Untangled Tales heeft prestigieuze nominaties en prijzen ontvangen, waaronder Blurring the Lines 2020 en de Zilveren Camera Prijs voor Storytelling 2020.

Lindsey Soetodrono

Lindsey Soetodrono (Den Bosch, 2001) is een multidisciplinaire kunstenaar, danser en performer en studeert dit jaar af aan het St. Joost School of Arts & Design. Ze ontwikkelt meeslepende ervaringen rondom de impact van het koloniaal verleden op de Surinaams-Javaanse gemeenschap. Met haar persoonlijke zoektocht naar de oorsprong en complexiteit van intergenerationele trauma hoopt ze bepaalde patronen te doorbreken en bewustwording te creëren over de doorwerking van koloniaal geweld in een postkoloniale samenleving als Nederland.

Deze Surinaamse editie van Books on Tour wordt georganiseerd in samenwerking met FOTODOK in het kader van BredaPhoto en is mede mogelijk gemaakt door vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg.