ONLINE EVENTS TERUGKIJKEN

Rietveldpaviljoen  Amersfoort

Thema: Indische avond

Tijd: 1,5 uur

Online terug te kijken voor € 5,00

Dit keer staat Books on Tour in het teken van voormalig Nederlands-Indië. Presentator Adriaan van Es ontvangt dichter/performer Ellen Deckwitz, schrijver/journalist Diederik Samwel en filmmaker Jazzy Taihuttu.

Dichter, performer en columnist Ellen Deckwitz schreef in 2019 het veelgeprezen boek Hogere Natuurkunde waarvoor ze zich liet inspireren door haar Indische grootmoeder.

Foto: Michel Goossen


De speelfilm De Oost van regisseur Jim Taihuttu, vanaf april te zien in de bioscoop, neemt de onafhankelijkheidsoorlog in voormalig Nederlands-Indië vanaf 1946 als uitgangspunt. Het perspectief ligt bij jonge Nederlandse militairen die nauwelijks voorbereid waren op het gewapende conflict met Indonesische vrijheidsstrijders. 

Regieassistent en hoofd educatie Jazzy Taihuttu vertelt in een deels visuele presentatie over De Wereld van De Oost, het multiperspectieve en educatieve project naast de film De Oost, én over haar eigen band met Indonesië. Met de andere makers van De Oost hoopt ze eraan bij te dragen het verzwegen hoofdstuk uit de geschiedenis bespreekbaar te maken.


Diederik Samwel geeft een presentatie over zijn laatste boek Tropenvader (2020). De roman is gebaseerd op het levensverhaal van zijn vader wiens verleden in Nederlands-Indië hem bleef achtervolgen.

Foto: Annaleen Louwes


Presentatie en muziek

De presentatie tijdens deze Indische editie van Books on Tour is in handen van Adriaan van Es, jarenlang huisarts in Amersfoort en tegenwoordig actief als gespreksleider en moderator. Zanger en percussionist George Pelupessy zorgt voor de muzikale omlijsting.

Books on Tour in Amersfoort is een initiatief van de Stichting Bevordering Lees- en Schrijfplezier in samenwerking met het 033fotostad|Rietveldpaviljoen. De Indische avond is een onderdeel van de foto-expositie IMPACT photos that matter. Met impactvolle foto’s van de oorlog, de overstap van Nederlands Indië naar Nederland, van diversiteit met familiefoto’s met ‘poesaka’s’ (tastbare herinneringen) en de derde generatie  van in Nederland geboren mensen met Indische roots.

Bibliotheek Eindhoven

Thema: Vriendschap

Tijd: 1,5 uur 

Online terug te kijken voor € 5,00

In tijden van lockdown en beperkte sociale contacten moeten we onze vriendschappen al een jaar lang voornamelijk digitaal onderhouden. Hoe gaan we daarmee om en wat zijn de gevolgen? Komt de waarde van vriendschap onder druk te staan of juist niet?

In de Bibliotheek Eindhoven ontvangt Diederik Samwel auteur/filosoof Stine Jensen, schrijver/journalist Toine Heijmans en Iris Penning, stadsdichter van Eindhoven. Het aantal beschikbare zitplaatsen is beperkt: het programma is daarnaast te volgen via een livestream.
Partners: Bibliotheek Eindhoven, Boekhandel Van Piere

Vriendschapsprofessor

Schrijfster/filosoof en NRC-columniste Stine Jensen houdt een persoonlijke inleiding over de betekenis van vriendschap. De Deens-Nederlandse Jensen kreeg in 2010 landelijke bekendheid met het boek ‘Dus ik ben’, dat ze schreef samen met Rob Wijnberg. Naast verschillende andere titels publiceerde ze de (kinder)boeken ‘Vriendschap is alles’ en ‘Echte Vrienden’, waar ze de titel ‘vriendschapsprofessor’ aan te danken heeft. In januari 2021 verschijnt haar nieuwste boek ‘Alles over wie ik ben.’

Foto: Romy van Leeuwen


Zuurstofschuld

Volkskrant-journalist en -columnist Toine Heijmans debuteerde in 2011 als romanschrijver met zijn veelgeprezen debuut ‘Op zee’. Het werd meteen een bestseller en verscheen in vijf talen. Op 18 februari gaat Heijmans in op zijn nieuwe roman ‘Zuurstofschuld’ die een week later verschijnt en tijdens Books on Tour bij voorintekening verkrijgbaar is. Het verhaal gaat over twee klimvrienden die in de ijle lucht van het hooggebergte de gevolgen van radicale keuzes bespreken en een andere kijk op de werkelijkheid ontwikkelen.

Foto: Merlijn Doomernik


Muzikale stadsdichter

De poëtische popartiest, dichter en ontwerpster Iris Penning maakt muziekalbums en dichtbundels die ze bij voorkeur zelf in elkaar zet. Zoals ze op basis van haar handschrift een eigen lettertype in elkaar zette. Sinds 2020 gaat ze door het leven als stadsdichter van Eindhoven. Penning vertelt over vriendschappen, draagt voor uit eigen werk en zorgt daarnaast voor de muzikale omlijsting tijdens deze editie van Books on Tour. Met het repertoire van haar drie tot dusver verschenen albums treedt ze veelvuldig op tijdens muziek- en theaterfestivals in Nederland en België.

Presentatie

De presentatie van Books on Tour is in handen van schrijver/journalist Diederik Samwel. Eerdere edities van het programma waren gewijd aan Suriname, Reizen, Depressies en Creativiteit en Nederlands-Indië. Books on Tour is een initiatief van de Stichting Bevordering Lees- en Schrijfplezier, in samenwerking met de Bibliotheek Eindhoven en Boekhandel Van Piere.

Bij een livestreamticket ontvang je uiterlijk een paar uur van te voren je persoonlijke livestreamlink. Je kunt de opname na afloop nog 14 dagen terugkijken. De inschrijving sluit op donderdag 18 februari om 12.00 uur.


Bibliotheek Waalre/Eindhoven

Thema: Licht in het hoofd

Tijd: 1,5 uur

Online terug te kijken voor € 5,00

Het literair-culturele programma staat ditmaal in het teken van depressies en creativiteit. Onder het motto Licht in het Hoofd maken we daar geen zwaarmoedige aangelegenheid van. Integendeel. Omdat vrijwel elke schrijver of kunstenaar maar al te goed weet dat de afwisseling van somberheid en euforie een bron van inspiratie kan zijn.

Tegelijkertijd stellen we op deze avond het taboe op depressies en bipolariteit aan de orde. Want waarom doen we daar eigenlijk zo moeilijk over als iedereen er direct of indirect mee te maken heeft? De cijfers zijn immers overduidelijk: jaarlijks melden ruim een half miljoen Nederlanders zich met psychische klachten bij de huisarts, terwijl ongeveer 1 miljoen mensen antidepressiva slikken.

Tijdens deze editie van het literair-culturele programma Books on Tour blijkt dat je ook heel vrolijk kunt worden van verhalen over depressies.

Met: Henk van Straten, Eva Meijer, Patricia Idsinga en Marieke Stam.

Schrijver, journalist en columnist Henk van Straten vertellen over de kwetsbare kanten van zijn schrijverschap. Met Wij zeggen hier niet halfbroer won hij in 2018 de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren.


Filosoof, beeldend kunstenaar, schrijver en dierenactivist Eva Meijer, onder meer bekend van haar veelgeprezen boek Het vogelhuis (2016), wordt geregeld met zichzelf geconfronteerd. Haar essay De grenzen van mijn taal (2019) bevat indrukwekkende passages over haar depressies.


Columniste Patricia Idsinga licht toe hoe ze omgaat met bipolaire stoornissen. Dan krijgt ze, zoals ze zelf zegt, ‘last van een raar hoofd'. Tijdens haar optreden brengt ze ook een paar liedjes ten gehore.

Foto: Rick Akkerman

Woordkunstenaar Marieke Stam komt met een speciale bijdrage naar aanleiding van Licht in het hoofd.

Books on Tour is een reizend evenement rond boeken. Met de literair-culturele middag of avond brengen we schrijvers en hun werk op een andere, minder gangbare en laagdrempelige manier onder de aandacht. Door ze in een gevarieerd programma op te nemen met andere podiumkunsten. Terugkerende onderdelen in elke editie van Books on Tour zijn een lokale schrijver, dichter of performer, een landelijk bekende auteur, interactie met de zaal en het uitnodigen van nieuwe publieksgroepen. Books on Tour is een initiatief van De Vrije Uitgevers en valt onder de Stichting Bevordering Lees- en Schrijfplezier.


 

Kleine Koppel 44
3812PH Amersfoort
info@booksontour.nl
033 2100401