AGENDA

Bibliotheek Eindhoven

Theater De Nieuwe Veste Breda

28-10-2021

Heksenjacht & slangenkuil

19.30 - 21.30 uur

Met Susan Smit, Ton Verlind & Woody Veneman (muziek)

Korting voor Bibliotheekleden en Van Piere pashouders. De prijs is inclusief één consumptie (voor degenen die het evenement live bijwonen). Ook online te volgen

 

Een literaire avond met als thema ‘Wat kunnen we leren van onze geschiedenis, maar ook wat niet..' Voor deze avond worden verschillende auteurs uitgenodigd om op basis van het boek dat ze hebben geschreven een antwoord op deze vraag te geven.

Met een muzikale omlijsting van Woody Veneman en een hapje en drankje kun je kennismaken met de auteurs.

Partners: Bibliotheek Eindhoven, Boekhandel Van Piere

Susan Smit
Met ‘De heks van Limbricht’ wil Susan Smit al die vrouwen die als heksen werden verbannen, gemarteld of ter dood gebracht na al die eeuwen hun waardigheid teruggeven door het verhaal te vertellen van één van hen – en niet de minste. We kunnen deze ‘heksen’ eerherstel geven door ze te herdenken – niet als de toverkollen die de sprookjes en stereotypen ons opdringen, maar als de opstandige vrouwen die ze waren.

Goedbeschouwd waren heksen de eerste feministen. Heksenvervolging was een bloederige uitwas van vrouwenhaat, niets minder dan een oorlog tegen vrouwen, een feminicide, uitgesmeerd over enkele eeuwen.

Annejet van der Zijl: ‘Susan Smit heeft voorbeeldig historisch onderzoek gedaan en vertelt haar verhaal met vaart en inlevingsvermogen’

Ton Verlind

De oud-journalist vertelt over zijn boek Een schitterende slangenkuil dat gaat over vijftig jaar journalistiek. 'Krant, radio, televisie, social media: ze opereren permanent in een slangenkuil van belangen.'
Verlind begon in 1965 als lokaal correspondent van Dagblad De Stem in Breda en eindigde in 2007 als mediadirecteur van de KRO.

Woody Veneman
De auteursoptredens worden afgewisseld met optredens van de Eindhovense singer-songwriter Woody Veneman.

Presentatie
De presentatie van Books on Tour is in handen van schrijver/journalist Diederik Samwel. Eerdere edities van het programma waren gewijd aan Suriname, Reizen, Licht in het hoofd (over depressie en bipolariteit), Vriendschap in tijden van lockdown en Nederlands-Indië.

UITGESTELD NAAR APRIL 2022

Nieuwkomers

20.00 - 22.00 uur


Met Özcan Akyol, Simone Atangana Bekono, Vamba Sherif & Geejee  (muziek), presentatie: Diederik Samwel

Studenten/CJP krijgen € 5,00 korting.

Drie schrijvers met ieder een andere culturele achtergrond vertellen over hun boeken en de manier waarop cultuur en cultuurverschillen daarin een rol spelen. In de theaterzaal van De Nieuwe Veste in Breda ontvangt presentator Diederik Samwel schrijfster Simone Atangana Bekono, bestsellerauteur Özcan Akyol en auteur en journalist Vamba Sherif.

Partners: Bibliotheek Breda, Boekhandel Van Kemenade & Hollaers

Foto's auteurs: © Bianca Sistermans, Bob Bronshoff, Robert van der Molen


Simone Atangana Bekono

De Volkskrant riep auteur en dichter Simone Atangana Bekono (30) dit jaar uit tot een van de grootste literaire talenten. Haar roman Confrontaties haalde de shortlist van de Libris Literatuurprijs, en won de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren in 2021. Thema’s in het boek zijn racisme, discriminatie en hardnekkige vooroordelen in de samenleving over mensen met een andere achtergrond. Welke invloed heeft zij als nieuwkomer op het Nederlandse literaire klimaat?


Eus

Özcan Akyol (34) brak in 2012 door met zijn autobiografische roman Eus. Door de rauwe, ongepolijste stijl zorgde het boek voor de nodige ophef en publiciteit en werd het in korte tijd een bestseller. Zijn tweede boek Toerist werd al net zo goed ontvangen en verkocht. Door zijn verschijning in talkshows waarin hij onomwonden zijn mening geeft en de discussie bepaald niet uit de weg gaat, groeide Akyol tot media-persoonlijkheid. Welke barrières heeft hij moeten nemen op weg naar zijn huidige positie?


Vamba Sherif

Schrijver en journalist Vamba Sherif werd in 1973 geboren in Liberia en groeide op in een vooraanstaande familie van wetenschappers, intellectuelen en geestelijk leiders. Sherif vluchtte hij via Koeweit en Syrië naar Nederland waar hij asiel aanvroeg. Hij beheerst zes talen en publiceerde onder meer in The New York Times, de Volkskrant en Trouw. Eerder schreef hij historische en geëngageerde romans over de Afrikaanse maatschappij. In zijn laatste boek Ongekende Liefde richt hij zich tot zijn dochter en vertelt haar zijn levensverhaal. Hoe kijkt Sherif terug op zijn ontwikkeling als schrijver?


Singer-songwriter GeeJee

De optredens en interviews tijdens deze editie van Books on Tour worden afgewisseld met optredens van de Bredaase singer-songwriter GeeJee. Zijn inspiratie haalt hij uit persoonlijke observaties en verwondering en dat levert teksten op met een glimlach, waarin de luisteraar de wereld om zich heen ziet en zichzelf wellicht een beetje herkent.


Presentatie
De presentatie van Books on Tour is in handen van schrijver/journalist Diederik Samwel. Eerdere edities van het programma waren gewijd aan Suriname, Reizen, Licht in het hoofd (over depressie en bipolariteit), Vriendschap in tijden van lockdown en Nederlands-Indië.

 

Books on Tour is een reizend evenement rond boeken. Met de literair-culturele middag of avond brengen we schrijvers en hun werk op een andere, minder gangbare en laagdrempelige manier onder de aandacht. Door ze in een gevarieerd programma op te nemen met andere podiumkunsten. Terugkerende onderdelen in elke editie van Books on Tour zijn een lokale schrijver, dichter of performer, een landelijk bekende auteur, interactie met de zaal en het uitnodigen van nieuwe publieksgroepen. Books on Tour is een initiatief van De Vrije Uitgevers en valt onder de Stichting Bevordering Lees- en Schrijfplezier.


 

Kleine Koppel 44
3812PH Amersfoort
info@booksontour.nl
033 2100401