AGENDA

Bibliotheek Eindhoven

28-10-2021

Thema: Wat kunnen we leren van onze geschiedenis?

Met Susan Smit, Ton Verlind & Woody Veneman (muziek)

Korting voor Bibliotheekleden en Van Piere pashouders. De prijs is inclusief één consumptie (voor degenen die het evenement live bijwonen).

Ook online te volgen

Een literaire avond met als thema ‘Wat kunnen we leren van onze geschiedenis, maar ook wat niet..' Voor deze avond worden verschillende auteurs uitgenodigd om op basis van het boek dat ze hebben geschreven een antwoord op deze vraag te geven.

Met een muzikale omlijsting van Woody Veneman en een hapje en drankje kun je kennismaken met de auteurs.

Partners: Bibliotheek Eindhoven, Boekhandel Van Piere

Susan Smit
Met ‘De heks van Limbricht’ wil Susan Smit al die vrouwen die als heksen werden verbannen, gemarteld of ter dood gebracht na al die eeuwen hun waardigheid teruggeven door het verhaal te vertellen van één van hen – en niet de minste. We kunnen deze ‘heksen’ eerherstel geven door ze te herdenken – niet als de toverkollen die de sprookjes en stereotypen ons opdringen, maar als de opstandige vrouwen die ze waren.

Goedbeschouwd waren heksen de eerste feministen. Heksenvervolging was een bloederige uitwas van vrouwenhaat, niets minder dan een oorlog tegen vrouwen, een feminicide, uitgesmeerd over enkele eeuwen.

Annejet van der Zijl: ‘Susan Smit heeft voorbeeldig historisch onderzoek gedaan en vertelt haar verhaal met vaart en inlevingsvermogen’

Ton Verlind

De oud-journalist vertelt over zijn boek Een schitterende slangenkuil dat gaat over vijftig jaar journalistiek. 'Krant, radio, televisie, social media: ze opereren permanent in een slangenkuil van belangen.'
Verlind begon in 1965 als lokaal correspondent van Dagblad De Stem in Breda en eindigde in 2007 als mediadirecteur van de KRO.Rietveldpaviljoen Amersfoort

Thema: Indische avond

Dit keer staat Books on Tour in het teken van voormalig Nederlands-Indië. Presentator Adriaan van Es ontvangt dichter/performer Ellen Deckwitz, schrijver/journalist Diederik Samwel en filmmaker Jazzy Taihuttu.

Dichter, performer en columnist Ellen Deckwitz schreef in 2019 het veelgeprezen boek Hogere Natuurkunde waarvoor ze zich liet inspireren door haar Indische grootmoeder.

Foto: Michel Goossen


De speelfilm De Oost van regisseur Jim Taihuttu, vanaf april te zien in de bioscoop, neemt de onafhankelijkheidsoorlog in voormalig Nederlands-Indië vanaf 1946 als uitgangspunt. Het perspectief ligt bij jonge Nederlandse militairen die nauwelijks voorbereid waren op het gewapende conflict met Indonesische vrijheidsstrijders.

Regieassistent en hoofd educatie Jazzy Taihuttu vertelt in een deels visuele presentatie over De Wereld van De Oost, het multiperspectieve en educatieve project naast de film De Oost, én over haar eigen band met Indonesië. Met de andere makers van De Oost hoopt ze eraan bij te dragen het verzwegen hoofdstuk uit de geschiedenis bespreekbaar te maken.


Diederik Samwel geeft een presentatie over zijn laatste boek Tropenvader (2020). De roman is gebaseerd op het levensverhaal van zijn vader wiens verleden in Nederlands-Indië hem bleef achtervolgen.

Foto: Annaleen Louwes


Presentatie en muziek

De presentatie tijdens deze Indische editie van Books on Tour is in handen van Adriaan van Es, jarenlang huisarts in Amersfoort en tegenwoordig actief als gespreksleider en moderator. Zanger en percussionist George Pelupessy zorgt voor de muzikale omlijsting.

Books on Tour in Amersfoort is een initiatief van de Stichting Bevordering Lees- en Schrijfplezier in samenwerking met het 033fotostad|Rietveldpaviljoen. De Indische avond is een onderdeel van de foto-expositie IMPACT photos that matter. Met impactvolle foto’s van de oorlog, de overstap van Nederlands Indië naar Nederland, van diversiteit met familiefoto’s met ‘poesaka’s’ (tastbare herinneringen) en de derde generatie  van in Nederland geboren mensen met Indische roots.


Bibliotheek Eindhoven

Thema: Vriendschap

Tijd: 1,5 uur 

Online terug te kijken voor € 5,00

In tijden van lockdown en beperkte sociale contacten moeten we onze vriendschappen al een jaar lang voornamelijk digitaal onderhouden. Hoe gaan we daarmee om en wat zijn de gevolgen? Komt de waarde van vriendschap onder druk te staan of juist niet?

In de Bibliotheek Eindhoven ontvangt Diederik Samwel auteur/filosoof Stine Jensen, schrijver/journalist Toine Heijmans en Iris Penning, stadsdichter van Eindhoven. Het aantal beschikbare zitplaatsen is beperkt: het programma is daarnaast te volgen via een livestream.
Partners: Bibliotheek Eindhoven, Boekhandel Van Piere

Vriendschapsprofessor

Schrijfster/filosoof en NRC-columniste Stine Jensen houdt een persoonlijke inleiding over de betekenis van vriendschap. De Deens-Nederlandse Jensen kreeg in 2010 landelijke bekendheid met het boek ‘Dus ik ben’, dat ze schreef samen met Rob Wijnberg. Naast verschillende andere titels publiceerde ze de (kinder)boeken ‘Vriendschap is alles’ en ‘Echte Vrienden’, waar ze de titel ‘vriendschapsprofessor’ aan te danken heeft. In januari 2021 verschijnt haar nieuwste boek ‘Alles over wie ik ben.’

Foto: Romy van Leeuwen


Zuurstofschuld

Volkskrant-journalist en -columnist Toine Heijmans debuteerde in 2011 als romanschrijver met zijn veelgeprezen debuut ‘Op zee’. Het werd meteen een bestseller en verscheen in vijf talen. Op 18 februari gaat Heijmans in op zijn nieuwe roman ‘Zuurstofschuld’ die een week later verschijnt en tijdens Books on Tour bij voorintekening verkrijgbaar is. Het verhaal gaat over twee klimvrienden die in de ijle lucht van het hooggebergte de gevolgen van radicale keuzes bespreken en een andere kijk op de werkelijkheid ontwikkelen.

Foto: Merlijn Doomernik


Muzikale stadsdichter

De poëtische popartiest, dichter en ontwerpster Iris Penning maakt muziekalbums en dichtbundels die ze bij voorkeur zelf in elkaar zet. Zoals ze op basis van haar handschrift een eigen lettertype in elkaar zette. Sinds 2020 gaat ze door het leven als stadsdichter van Eindhoven. Penning vertelt over vriendschappen, draagt voor uit eigen werk en zorgt daarnaast voor de muzikale omlijsting tijdens deze editie van Books on Tour. Met het repertoire van haar drie tot dusver verschenen albums treedt ze veelvuldig op tijdens muziek- en theaterfestivals in Nederland en België.

Presentatie

De presentatie van Books on Tour is in handen van schrijver/journalist Diederik Samwel. Eerdere edities van het programma waren gewijd aan Suriname, Reizen, Depressies en Creativiteit en Nederlands-Indië. Books on Tour is een initiatief van de Stichting Bevordering Lees- en Schrijfplezier, in samenwerking met de Bibliotheek Eindhoven en Boekhandel Van Piere.

Bij een livestreamticket ontvang je uiterlijk een paar uur van te voren je persoonlijke livestreamlink. Je kunt de opname na afloop nog 14 dagen terugkijken. De inschrijving sluit op donderdag 18 februari om 12.00 uur.Books on Tour is een reizend evenement rond boeken. Met de literair-culturele middag of avond brengen we schrijvers en hun werk op een andere, minder gangbare en laagdrempelige manier onder de aandacht. Door ze in een gevarieerd programma op te nemen met andere podiumkunsten. Terugkerende onderdelen in elke editie van Books on Tour zijn een lokale schrijver, dichter of performer, een landelijk bekende auteur, interactie met de zaal en het uitnodigen van nieuwe publieksgroepen. Books on Tour is een initiatief van De Vrije Uitgevers en valt onder de Stichting Bevordering Lees- en Schrijfplezier.


 

Kleine Koppel 44
3812PH Amersfoort
info@booksontour.nl
033 2100401