Deze editie gaat wegens omstandigheden niet door. Nieuwe datum in het najaar volgt.

Nationaal monument Kamp Vught


Molukse avond

20.00 - 22.00 uur

Op woensdag 3 juli strijkt het literair-culturele programma Books on Tour neer in Nationaal Monument Kamp Vught voor een Molukse editie. Het Moluks cultureel erfgoed staat centraal tijdens deze avond waarop auteurs Sylvia Pessireron en Victor Joseph komen vertellen over hun recent verschenen boeken. Daarnaast verzorgt spoken word artiest Djé-Rimo een optreden en geven Simone Berger en Armando Ello een inleiding over hun documentaire Stemmen van naoorlogse generaties.  

De presentatie in het auditorium van het museum in Kamp Vught is handen van auteur/journalist Diederik Samwel. De opzet van Books on Tour is dat de gasten met elkaar en vooral ook met het publiek in gesprek gaan over de Molukse geschiedenis en het doorwerken ervan in het heden.


Sylvia Pessireron

Sylvia Pessireron publiceert al decennia over de geschiedenis en het wel en wee van de Molukse gemeenschap. Daardoor geldt ze als een van de belangrijkste pleitbezorgers van de Molukse zaak. In 1996 debuteerde ze met Tussen mensen en geesten, een bundeling van Molukse volksverhalen. Voor de roman De verzwegen soldaat (2012) liet Pessireron zich inspireren door het verhaal van haar eigen vader, een voormalig KNIL-militair. In haar journalistieke werk Sayan É, zeventig jaar Molukkers in Nederland en op Maluku (2022) komen vertegenwoordigers uit de gemeenschap aan het woord.  


Sylvia Pessireron door Armando Ello

Victor Joseph

Journalist Victor Joseph publiceerde in september vorig jaar samen met musicoloog Rein Spoorman het boek Musik Maluku over de Molukse muziek in Nederland. Tijdens zijn presentatie op 3 juli gaat Joseph in op de oorsprong en de ontwikkeling van Molukse muziek in de afgelopen decennia in zowel de Molukken als in Nederland. Ook laat hij zien en vooral ook horen hoe de recente geschiedenis van de Molukse gemeenschap die ontwikkeling heeft beïnvloed.  

Victor Joseph

Djé-Rimo

De Molukse artiest Djé-Rimo drong in 2016 als rapper door tot de finale van de Grote Prijs van Nederland vóór hij de overstap maakte naar poëzie en spoken word. Voor zijn teksten gaat hij uit van persoonlijke ervaringen die hij combineert met een maatschappijkritische visie. Veerkracht, anti-discriminatie en dekolonisatie zijn terugkerende thema’s in het werk van Djé-Rimo.  

Djé-Rimo

Simone Berger en Armando Ello

Simone Berger en Armando Ello geven een inleiding over hun documentaire Stemmen van naoorlogse generaties. In deze film, die binnenkort in de bioscoop wordt uitgebracht, gaan auteurs als Marion Bloem, Dido Michielsen en Adriaan van Dis in op de manier waarop ze hun familiegeschiedenis in voormalig Nederlands-Indië in hun boeken hebben verwerkt.  

Van Berger verscheen in 2019 De lange reis van de Poesaka met verhalen van nazaten uit voormalig Nederlands-Indië. Ello bracht verschillende fotoboeken uit met portretten van Indo’s en Indo-Europeanen. De vraag naar hun en ook zijn eigen Indische identiteit vormt daarin het uitgangspunt. Van begin juli tot eind augustus is in Barak 1 B van Nationaal Monument Kamp Vught de foto-expositie ‘Leven met oorlog – Van overleven naar leven’ te zien, samengesteld door Ello en Berger.

Armando Ello