Bibliotheek Nieuwe Veste Breda

24-11-2022

Indische avond

20.00 - 22.00 uurPresentator Diederik Samwel ontvangt in Nieuwe Veste in Breda Dido Michielsen, auteur van de bestseller Lichter dan ik, waarvan het vervolg Engel en Kinnari eind oktober verschijnt. Ook spoken word artiest Amara van der Elst en romanschrijver en scenarist Gustaaf Peek treden op tijdens deze Indische avond. 

Theatermaker Storm Boender heeft een voorstelling gemaakt waarin hij op zoek gaat naar zijn Indische roots. Hij laat enkele liedjes horen uit deze voorstelling.

Samwel gaat met de gasten én met het publiek in gesprek over hun Indische afkomst en identiteit en de manier waarop die een rol spelen in hun werk.

Deze avond is er een presentatie te zien van foto’s uit het boek Trek in Indonesië.

 

Dido Michielsen

Schrijver en journalist Dido Michielsen (1957) debuteerde in 2019 met haar roman en bestseller Lichter dan ik, geïnspireerd op het leven van haar Indonesische betovergrootmoeder en talloze inheemse vrouwen zoals zij. Met het boek won Michielsen in 2020 de Boekhandelsprijs van 2020. Eind oktober 2022 verschijnt het vervolg onder de titel Engel en kinnari dat zich opnieuw afspeelt in Nederlands-Indië. In haar nieuwe roman beschrijft Michielsen de zoektocht van het Indo-Europese pleegkind Louisa, die haar biologische ouders nooit heeft gekend, naar haar afkomst en identiteit. Louisa raakt verstrikt tussen twee werelden: die van een westerse engel en de oosterse kinnari, de mythische liefdesgodin.


Storm Boender
De jongen theatermaker maakte met Senang zijn eerste solovoorstelling. Senang is een zoektocht naar zijn eigen Indische achtergrond. Hij duikt de geschiedenis in, stuit op enorm veel gevoeligheden en zoekt herkenning in de Indische cultuur. Wat betekent het om derde generatie Indische Nederlander te zijn?

Boender zingt enkel liedjes uit zijn voorstelling.

Gustaaf Peek

 De vorig jaar verschenen roman van Gustaaf Peek (1975), A.D., speelt zich af aan het eind van de 16e eeuw aan boord van een van de grote koopvaardijschepen op de handelsroute naar Nederlands-Indië. Het boek kreeg lovende recensies waarin Peeks taalvirtuositeit net als bij zijn eerdere werken als Armin (2006), Dover (2008) en Godin, Held (2014) wordt geprezen. Voor het scenario van de Nederlandse speelfilm Gluckauf won Peek in 2015 een Gouden Kalf. De moeder van Peek is afkomstig uit Indonesië en woont in Solo op midden-Java.

Foto: Koos Breukel


Amara van der Elst

Amara van der Elst maakte met haar voordracht op de Nationale Dodenherdenking van 4 mei 2021 landelijk grote indruk. Als kind van een Indische moeder en een Nederlandse vader noemt ze zich half-indo. Ze is een echte performer en staat al vanaf haar zevende jaar op het podium.  Ze treedt op als spokenword-artiest. In 2021 zei Van der Elst in De Volkskrant: "Ik werd verliefd op spoken word. Je kunt daarmee heel grote onderwerpen heel klein maken, en dus bespreekbaar. Je kunt er mensen diep mee raken en zorgen dat ze gaan praten over dingen die ze liever mijden. Het verbindt enorm."


Presentatie van foto's uit het Reis- en kookboek Trek in Indonesië van Flip Stoltenborgh.